Bezoek boekenbeurs
De drukte op de Singel en de hel van het zoeken naar een parkeerplaats: welkom bij de Boekenbeurs. Van heinde en verre stromen bussen vol leeslustigen op de Expo af, de verschillende dialecten zijn niet meer van elkaar te onderscheiden. De krantenkoppen ' Boekenbeurs overschrijdt prognose van 150,000 bezoekers' bevestigt het beklemmende gevoel. Gelukkig is het, tegen de tijd dat de lezing is afgerond en we de zalen met boekenfondsen aandoen, etenstijd en is de drukte al een pak minder.
Fonds uitgeverij
De uitgeverij die voor mij meteen in het oog sprong was “Uitgeverij Van Halewyck”. En dit had wel een heel duidelijke reden. Een wandvullende foto met de held van iedere Vlaamse huisvrouw: Jeroen Meus. Mezelf bestempelen als huisvrouw doe ik niet, maar als held kan hij voor mij ook wel tellen. Met de Dagelijkse Kost-reeks heeft Van Halewyck gewed op het juiste paard. Liefst 6000 kookboeken van zijn hand werden verkocht onder de 168.000 boekenbeurs bezoekers.
Van Halewyck focust zijn boekenaanbod op de non-fictie. Dit is duidelijk te merken aan de veel voorkomende thema’s: koken, styling, doe-het-zelf, knutselen en naaien … Zelf kwam ik speciaal naar deze stand voor het boek; Zo geknipt 2.
Een titel waar extra aandacht aan werd besteed was “Het grote helden handboek” geschreven naar analogie met de ketnetserie. Dit boek sprak me op het eerste gezicht wel aan. Ik vermoed dat ik hierbij slachtoffer ben geworden van de marketingstrategie van Van Halewyck. De boeken werden in de kijker gezet op twee aparte plaatsen (zowel tussen het boekenaanbod als op de signeertafel) en ook de retro-cover van het boek lokte direct de aandacht.
De uitgeverij viel ook op door de originele signeertafels. Er zijn tijdens de beurs een groot aantal auteurs komen signeren, en dit aan stijlvolle tafels (eerder bars) met opvallende lampenkappen.
Lezing
Tijdens de tweede sessie van klanknamiddag georganiseerd door Knack volgde ik een interview over het boek ‘Voelt u zich wel goed, dokter?’ De auteur Ann Peuteman werd door haar Knack-collega Dirk Draulans geïnterviewd. Ann Peuteman doet al jaren onderzoek naar euthanasie en politiek, tijdens een interview met een Gentse huisarts kiemde het idee voor een boek. De focus kwam te liggen bij hoe het dagelijkse leven van artsen hun beoordeling binnen hun praktijk beïnvloedt. Zo sprak ze met gynaecologen, sportdokters, maar vooral huisartsen. De voor mij meest frappante anekdote ging over een gynaecoloog van Turkse afkomst die vertelde dat zijn klantenbestand na jaren praktiserend arts te zijn nog steeds bestond uit 80% moslims en de overige 20% kwamen steevast uit de minderbedeelde bevolkingsgroepen. Hoe hard hij ook zijn best deed om zijn klantenbestand uit te breiden.
Deze anekdotes hadden zwaar de overhand tijdens het interview. Na de lezing had ik sterk het gevoel dat ik het boek al helemaal kende, de toehoorder werd te weinig geprikkeld om het boek nog te lezen, laat staan te kopen. Naast de anekdotes was er beperkt plaats voor maatschappijkritische vragen, bijvoorbeeld: Mag Maggie de Block minister van gezondheid zijn? Of; waarom hebben huisartsen vandaag de dag nog steeds geen eigen huisarts? En hoe wordt er hiermee omgegaan in de peergroup?
Aangezien journalist Dirk Draulans en auteur Ann Peuteman collega’s zijn heerste er een vriendschappelijke ondertoon tijdens het gesprek en kwam er wel wat humor aan te pas. Misschien lag het aan de collegialiteit dat Mr. Draulans niet echt durfde doorvragen en vaak een veilige piste koos. Van de oorspronkelijke 50 toeschouwers aan het begin van het gesprek verliet een kwart voortijdig de zaal. Er was weinig uitdaging te vinden in het gesprek en het was niet echt een waardevolle aanvulling op het boek.
Tendensen
Wat me erg opviel was de hoeveelheid strips en kinderboeken. Vooral FC de Kampioenen blijkt hier een bestseller te zijn. Het meest voorkomende thema was overduidelijk de Eerste Wereldoorlog; fotoboeken, strips, jeugdverhalen en romans.
Het kleurboek voor volwassenen heeft de laatste jaren blijkbaar sterk zijn opmars gemaakt. Bijna elke uitgeverij had wel zijn aanbod met kleurboeken, al dan niet met een live kleurende vrouw…