Jonkvrouw

Hoewel de Graaf van Vlaanderen liever een zoon zou hebben gehad krijgt hij op een koude winternacht een dochter: Margriet van Male. Margriet groeit aanvankelijk op aan de zijde van haar moeder, die uiteindelijk na het steeds verliezen van haar doodgeboren of jonggestorven zonen geestesziek in een klooster wordt opgenomen. In het 14de eeuwse Vlaanderen wordt van Margriet verwacht zich als een echte dame te gedragen. Maar de speelse Margriet wil liever met de schildknapen het avontuur opzoeken en leren zwaardvechten. Op een dag kondigt haar vader de verloving aan met Edmund van Langley, de jongste zoon van de Engelse vorst. Een lelijke en gewelddadige jongen. Filips van Rouvres de prins van Frankrijk weet Margriets hart wel te veroveren. Dan breekt de pest uit in Europa en werpt een schaduw over de geliefden.

Waar en wanneer: Jonkvrouw (Beirs, 2005) speelt zich af in het 14de  eeuwse Vlaanderen tegen de achtergrond van de 100 jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Vlaanderen werd rijk dankzij het Vlaamse laken. Het hoofdthema in Jonkvrouw is de positie van de vrouw gedurende de Middeleeuwen, de historische gebeurtenissen vormen een rode draad in het geheel.

Eigen appreciatie: Jonkvrouw is met recht en rede een veel geprijsd boek; De Thea Beckmanprijs, de Boekenleeuw, de prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, de Interprovinciale Prijs voor Letterkunde, de Kleine Cervantes, een eervolle vermelding van de Zoenjury … 

Jonkvrouw is amusant en leerrijk, er wordt op een zeer intrigerende manier verteld over de gebruiken in de middeleeuwen. Zo ontdekt de lezer de verschillende gastronomische specialiteiten, de spelregels van een, de machtspositie van de paus, de verhoudingen tussen Vlaanderen, Engeland en Frankrijk, de symptomen van de pest … De schrijvers nemen je als het ware mee in de tijd en tonen op amusante wijze hoe de toekomstige gravin van Vlaanderen in het leven staat. Wat me wel danig stoort is de geloofwaardigheid van de mate van vrijheid die Margriet heeft. Deze vrijgevochtenheid van het belangrijkste kind van Vlaanderen in 1347 kan men wel in twijfel trekken. Dit terzijde gelaten is het een leerrijk boek dat vlot wegleest. Een romantisch boek voor lezers met een gezonde portie interesse in geschiedenis.

Bibliografie

Beirs, J.-C. v. (2005). Jonkvrouw. Antwerpen: Facet.