Moderne bewerking: De kikkerkoning

De kikkerkoning is een sprookje van de hand van gebroeders Grimm. Het originele verhaal gaat als volgt:

Een prinsesje gaat als het warm is vaak spelen bij de koele bron onder de oude lindeboom in het donkere bos bij het kasteel. Ze heeft een gouden bal die ze bij het spelen omhoog gooit en weer opvangt. Op een dag valt de gouden bal in de diepe bron. Een kikker hoort haar huilen om het verlies van de bal en is bereid hem eruit te halen. Hij wil geen goud of sieraden als beloning, maar de vriendschap van de prinses.

Als ze belooft de kikker naast haar aan tafel en in bed te laten, pakt hij de bal. De prinses rent echter met haar bal naar huis zonder de kikker mee te nemen. De volgende dag klopt de kikker aan bij het kasteel. Eerst wil ze de kikker niet binnenlaten, maar haar vader vindt dat ze de belofte moet inlossen. Ze eet met tegenzin samen met de kikker van haar gouden bordje en haar vader dwingt haar de kikker mee te nemen naar haar slaapkamer.

De kikker verandert na een kus, ten slotte in een prins op wie ze verliefd wordt. Een heks had hem veranderd in een kikker en alleen de prinses kon hem bevrijden uit de bron. De volgende dag arriveert een koets, getrokken door acht witte paarden met witte struisveren op hun hoofd. De prins neemt zijn prinses mee naar zijn rijk.

Hugo Matthysen maakte hierop een moderne bewerking; De hemelsblauwe schoentjes. In dit hedendaags jasje werd de kikker vervangen door twee nieuwe schoenen. Achter de betoverde schoentjes gaan twee informaticaspecialisten schuil: de broers Olivier en Bruno. De broers zijn door “een vilein stukje software van Microsoft” getransformeerd in schoenen. Overige realistische en humoristische aspecten in de bewerking zijn de hedendaagse kijk op relaties en singles.

 ‘De ene verzwijgt zijn huwelijk, de andere vindt dat ik hem meteen kan kussen omdat hij single is. Vrijblijvende seks of wat? Wel vergeet het. Ik heb in mijn jong leven al heel wat ontgoochelingen meegemaakt. Al mijn vriendinnen hebben een vaste relatie maar ik zit hier alleen. Omdat ik nét iets te veel kerels zoals jullie tegen het lijf gelopen ben.’

Wanneer Elvire toch besluit de schoenen te kussen veranderen de schoenen in de twee informaticaspecialisten. Door heen-en weer gekus veranderen ze om de haverklap van gedaante: van schoen naar informaticus en terug.

Het verhaal eindigt minder romantisch dan het oorspronkelijke sprookje.

 ‘Jongens,’ zei Elvire, ‘voor ik jullie voor de zoveelste keer kus, zouden jullie niet gelukkiger zijn als schoen?’ Bruno, die veel new age-boeken las, vond dat een diepe gedachte en was het er onmiddellijk mee eens. Olivier, een emotieloze techneut, volgde in levensbeschouwelijke kwesties doorgaans de adviezen van zijn broer. Drie dagen later werden de broers ingeruild door exemplaren die niet konden praten. Dat gebabbel leidde haar geweldig af in het verkeer, en Elvire vond dat hemelsblauw toch wat heftig.

Mijn voorkeur gaat uit naar de moderne bewerking. Op vlak van televisieseries is Hugo Matthysen de koning van de humor, ik was blij verrast te ontdekken dat hij ook verhalen schreef. Met zijn originele, hedendaagse aanpak bij het herschrijven van ‘de kikkerkoning’ heeft hij er op dit vlak weer een fan bij!